Kuzey Kıbrıs Hakkında

Akdeniz'de gizli bir cevher

Kuzey Kıbrıs Hakkında

Kuzey Kıbrıs, neredeyse tüm yıl boyunca güneşli havası, doğal ve tarihi mekanları ile birleşen yemyeşil manzaraları ile asla unutamayacağınız bir yaşam sunan, Akdeniz’in saklı bir mücevheridir…

Kıbrıs tüm doğa severler için eşsiz bir yerdir. Bir çok doğa sporunu da yapabileceğiniz Kıbrıs, özel geziler için sizleri bekliyor…

Dar sokakları, renkli limanı, tarihi, kültürü ve eğlence hayatı ile Girne, özellikle keyifli bir yaz tatili için akla gelen en güzel tatil destinasyonları arasında yer almaktadır. Akdeniz’in pırıl pırıl suları, yasal kumarhaneler, gece hayatı ve daha niceleri Girne’de sizleri bekliyor…

Girne’de yaşamak dinlenmek için yeterince sessiz ama istediğiniz zaman dışarı çıkıp eğlenmek için fazlasıyla hareketli. Girne’de genç, yaşlı, aile veya çiftlerin ziyaret edebileceği pek çok tarihi ve doğal yer, tecrübe edebileceği güzel anılar vardır…

  • Başkent: Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs’ın başkentidir. Lefkoşa dışında 6 büyük şehir vardır: Girne, Gazimağusa, Güzelyurt, İskele ve Lefke.
  • Zaman Dilimi: GMT 2
  • Para Birimi Kuzey Kıbrıs’ın resmi para birimi 2005 yılından bu yana Türk Lirası’dır. Sembol: TL (Türk Lirası). Banknotlar: 200, 100, 200, 100 , 50 , 5 TL. Demir Para: 1 TL, 50, 25, 10 kr (Penny). İngiliz Sterlini, Euro ve ABD Doları, bankalar ve döviz büroları tarafından değiştirilir ve piyasalarda da yaygın olarak kullanılır. Şehirlerde birçok bankanın banka ve kredi kartları ile çekilebilen ATM para noktaları vardır. Kredi kartları otellerde, restoranlarda ve alışverişlerde kullanılmaktadır.
  • Dil: Kuzey Kıbrıs’ın resmi dili Türkçe’dir. İngilizce de yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • Ulaşım/Seyahat: Kuzey Kıbrıs’a hava ve deniz yoluyla kolayca ulaşabilirsiniz. Kuzey Kıbrıs’a uçuşlar, Lefkoşa’nın 12 km doğusunda bulunan Ercan Havalimanı’ndan yapılmaktadır. Bu havalimanına ek olarak Larnaka Havalimanı da yakınlığı nedeniyle kullanılabilir. Türkiye’den Gazimağusa ve Girne limanlarına da gemi seferleri bulunmaktadır.
  • İklim: Kıbrıs bir Akdeniz adası olduğu için yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve az yağışlı Akdeniz İklimi hakimdir. Kuzey Kıbrıs’ın yıllık ortalama hava sıcaklığı 19.0 °C’dir.
  • Trafik: Kıbrıs bir İngiliz Kolonisi olduğu için trafik sol şeritten akmaktadır.
  • İletişim: Uluslararası telefon kodu (+90). Kuzey Kıbrıs’ta Turkcell ve Telsim Vodafone olmak üzere iki GSM şirketi bulunmaktadır.

SSS

En sık sorulan sorular ve cevapları

– Türk Koçanı: 1974 öncesi Kıbrıslı Türklere, İngilizlere ve diğer uyruklara ait gayrimenkul tapuları.

– Eşdeğer Koçan: 1974’ten sonra Kıbrıs Türkleri Kıbrıs’taki gayrimenkullerini bırakıp Kuzey’e göç ettiler. Daha sonra KKTC Devleti, daha önce Kıbrıslı Rumlara ait olan Kuzey’deki bazı gayrimenkullere, Güney’de kalan mülkler karşılığında tapu verdi. Bu tür gayrimenkullere halk arasında “Eşdeğer Koçanlı” denir.

– Tahsis Koçanı: 1974 yılından sonra devlet tarafından KKTC harp gazilerine ve ailelerine, Türkiye Cumhuriyeti’nden yerleşmeye davet edilenlere ve Güney’den Kuzey’e gelip hiçbir mülkü olmayanlara verilen ve/veya tahsis edilen gayrimenkullerdir.

-KKTC’de gayrimenkul alırken ödenen 4 farklı vergi vardır.

– Vergi Damgası: Teslim tarihi ileri olan bir projeden konut alınması durumunda satış sözleşmesi tapuda tescil edilir. Böyle bir durumda sözleşmedeki satış bedelinin %0,5’i oranında damga ücreti vergi dairesine ödenir.

– KDV (Katma Değer Vergisi): Alıcı tarafından %5 olarak ödenir.

– Tapu Devir Ücreti: Alıcı tarafından %6 olarak ödenir. Ancak alıcı amatör kar amacı gütmeyen bir alıcı ise, hayatında sadece bir kez indirimle %3 tapu devir ücreti ödeyebilir. Sonraki alımlarda tapu müdürlüğünce onaylanan fiyat üzerinden %6 vergi ödenir.

– Stopaj: Bu vergi satıcı tarafından ödenir. Satıcı kar amacı güden bir şirket ise %4 vergi, satıcı kar amacı gütmeyen amatör satıcı ise %2.8 oranında vergi ödenir. Amatör kâr amacı gütmeyen satıcılar hayatlarında bir kez bu vergiden muaftır.

– Hibe yoluyla yapılan transferlerde farklı vergiler uygulanmaktadır. Anne ve babanın oğula hibesi %0,2, eş-eş hibesi %0,4 ve büyükanne ve büyükbabadan toruna hibesi %0,4 stopajdır.

1 dönüm = 4 evlek

1 dönüm = 1.338 m2

1 dönüm = 14.400 ft2

1 evlek = 334.5 m2

1 evlek = 3600 ft2

1 m2= 10.76 ft2

Kuzey Kıbrıs’ta mülk satın almak son derece güvenlidir. Tüm adımlar aşağıda ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Dilerseniz Emperia tüm bu süreçlerde size eşlik etmekten mutluluk duyar. Tüm bu aşamaların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yetkili bir avukat eşliğinde gerçekleştirilmesi firmamız tarafından tavsiye edilmektedir.

– Alınacak mülkün seçilmesi ve satıcının fiyat konusunda satıcı ile uzlaşmasının ardından, alıcı ile satıcı arasında; satış fiyatı, ödeme ve teslimat koşulları, malın detayları gibi hususları içeren bir satış sözleşmesi imzalanır.

Bir mülk satın alırken, yalnızca alıcıların kimliği veya pasaportu gereklidir.

– Öncelikle, sözleşme imzalandıktan sonra yürürlükteki kanuna göre Sözleşme Bedeli üzerinden %0,5 olan Damga Ücreti sözleşmenin imzalanmasından itibaren 21 gün içinde Vergi Dairesine ödenmelidir. Böylece sözleşme finansal olarak yasal hale gelir.

– Ayrıca Satış Sözleşmesinin Tapu Sicil Müdürlüğü’ne tescil ettirilmesi gerekmektedir. Alıcı, satılan gayrimenkulün hiçbir şekilde üçüncü kişilerin mülkiyetinde olmayacağını belirterek sözleşmeyi Tapu Müdürlüğü’ne tescil ettirir ve mülkiyet hakkının yasallaşması sağlanır.

– Bu işlemlerden ve anahtar tesliminden sonra tapunun adınıza devri için KKTC İçişleri Bakanlığı’na “Gayrimenkul Alım İzni” başvurusu yapılması gerekmektedir. Bu uygulama 3-6 ayda sonuç verir. Projenin anahtar teslimi yapıldıktan sonra tapu devri gerçekleştirilir ve her konutun müstakil tapusu düzenlenir.

Gayrimenkul Alım İzni Başvurusu İçin Gerekli Belgeler:

  • Pasaport veya Kimlik
  • Adli Sicil Kaydı (Aslı)
  • Tapu
  • Harita (Site Planı)
  • Başvuru Formu
  • Dilekçe

Alıcı, satın aldığı mülkün “Tapu Devir Bedeli”ni ödemekle yükümlüdür. Tapu Devir Harcı, tapu devri yapıldığında Kuzey Kıbrıs Tapu Dairesine ödenir. Alıcının ilk gayrimenkulü olması durumunda, satın alınan gayrimenkulün satış bedelinin %3’ü oranında devir bedeli indirimli olarak ödenir. Bu oran, indirim hakkından daha önce yararlanan tüm bireyler için %6’dır.

1- Emlak Kaydı: Belediyenin Emlak Dairesine başvurmanız gerekmektedir. Satış sözleşmenizi ve kimlik bilgilerinizi gösteren herhangi bir belge (kimlik kartı veya pasaport) ile başvurabilirsiniz. Emlak Vergisi, evinizin metrekaresi üzerinden hesaplanır.

2- Elektrik Elektriğinizin açılması için KIBTEK’e (KIBRIS TÜRK ELEKTRİK KURUMU) başvurmanız gerekmektedir, başvurunuzu satış sözleşmesi ve kimlik bilgilerinizi gösteren herhangi bir belge ile yapabilirsiniz. Depozito ücreti 470 TL’dir.

3)- Su Su sayacınızın bağlanması için Belediye Su İşleri Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekmektedir. Satış sözleşmenizi ve kimlik bilgilerinizi gösteren herhangi bir belge ile başvurabilirsiniz. Su sayacının ücreti 1976 TL’dir.

Hayaliniz Kıbrıs'ta gerçek oluyor

Bizimle iletişime geçin ve yeni yaşamınızın yeni evi için seçeneklerinizi keşfedin

Ya da bizi arayın:

+90 533 821 72 72